Därför är lönekartläggning viktigt!

Enligt statistik som presenterades av fackföreningen Unionen ser det ut så här i Sverige:
✔ 23 % av arbetsgivarna struntar i att göra lönekartläggningar
✔ 9 % av arbetsgivarna har aldrig gjort någon lönekartläggning
✔ 39 % av de som gjort en lönekartläggning hittar osakliga skillnader.

Det är viktigt för dig som chef att lönekartläggningen görs så att du kan upptäcka osakliga löneskillnader. Lönekartläggning ska enligt diskrimineringslagen göras årligen och om det finns fler än 10 anställda ska den dessutom dokumenteras. Att skippa lönekartläggningen är ett alltså ett brott mot lagen.

Lönekartläggningen är en stor hjälp eftersom det är lätt att bli blind för sin egen lönestruktur. Det finns en föreställning om att vi har en jämställd arbetsmarknad i Sverige och hos väldigt många företag råder en ”inte hos oss” mentalitet.

Många arbetsgivare anser det vara krångligt att göra lönekartläggningar och att det är tidsödande. Därför har vi nu tagit fram en modul i Cenceo som på ett enkelt sätt hjälper företag, oavsett storlek att göra en korrekt lönekartläggning enligt lagen.

Är du intresserad av att veta mer om vår nya modul? Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer!

#ledarskap #engagemang #organisationskultur